Saturday, November 26, 2005

Rent-a-car v Ameriki

Rent-a-car v Ameriki ;
mi smo avto najeli pri druzbi Avis, je bila nekako najbolj ugodna ob casu sprasevanja, pa se vsepovsod imajo svoje podruznice, naceloma na vseh (vsaj vecjih) letaliscih. Dati smo morali nekaj malega predujma in stevilko kreditne kartice, ker oni ta cas, ko potujes, ti zamrznejo doloceno vsoto denarja. Ob koncni oddaji avta smo pa placali z gotovino in racun so odmrznili.
Zelo pomemben podatek, ki ga morate zahtevati pri najemu avta je, koliksen bo se zraven davek, saj o tem navadno modro molcijo, (najmanj 20%) in ga ti servirajo potem na koncu. Vedno lahko najames avto z neomejenim stevilom kilometrov - unlimited miles, kar pride malo drazje, ali pa cenejsa varianta, kjer placas cca. 30 centov za vsako prevozeno miljo. Slednjega pa ne bi priporocala, ker se milje kaj hitro naberejo, potem pa se gledas za tistih par milj, da se ne peljes kam prevec dalec.
Zelo pomembno je tudi vprasati, koliko avto, ki ga najamete porabi bencina na 100km. Sicer je res, da je pri njih bencin cenejsi kot pri nas (1 galona, katera znasa 3,9 litra je od 1,30 - 2,10$, odvisno, v kateri drzavi se nahajas), ampak zato pa ne dajo, kaj dosti na to, ali je avto varcen ali ne. Pa tisti stevilki, ki jo prodajalec pove morate obvezno pristezi se kaksna 2 litra. Iz tega razloga je pametno vzet avto japonske izdelave, saj so poznani po svoji varcnosti.
Za potovanje med poletnimi meseci je obvezno (po mojem mnenju) vzeti avto z air-conditionom, ker v nekaterih delih Amerike je res tako vroce, da ni za zdrzat (saj ste verjetno vsi slisali za primer vrocinskih kapi, ki tam ob tem casu niso redke).
Pa se to, lahko se vzame avto brez ali z zavarovanjem, seveda je cenejsi, a ce si na dolgi poti nikoli ne ves, kaj te lahko doleti, tako, da mislim, da imeti zavarovanje ni tako nespametno. Imam pa tudi informacijo, da, ce si clan AMZS, lahko kupis neko kartico -> Show your card and save, za Ameriko + Kanado in da stane 1000sit, imas pa potem cenejse nekatere motele, zastonj storitve, ce se ti kaj zalomi ipd.
Avto lahko vzames tudi do dolocene destinacije, tako, da ga ne vrnes tam, kjer si ga vzel, ampak nekje drugje, ta varianta je obcutno drazja, vendar se za podrobnejse info vseeno obrnite na druzbe rent-a-carov. Mi smo tudi razmisljali, da bi kupili en avto in ga pred koncem potovanja prodali, a smo to idejo opustili, ker smo bili mnenja, da nikoli ne ves, kaj kupis. Ampak s tem je pac tako, vcasih imas lahko veliko sreco, vcasih pa nesreco, tveganje pa je pac tvoje.
Mi smo placali za uporabo avta 1 mesec 1200$ + tax (davek) cca.400$.Ob avtocestah so natancno table, cez koliko milj je kaksna bencinska postaja, motel ali pocivalisce. Ob vzhodni obali Amerike je veliko pocivalisc varovanih, kar pomeni, da je 24h/dan varnostnik, na takih smo mi tudi se ustaviljali oz. prenocili za urco ali dve, kadar je bila voznja ze naporna. Nespametno je ustavljati se na temnih, neosvetljenih krajih ob cesti ali podobno. Tudi, ce smo se ustavili na kaki bencinski, smo se parkirali pod lucjo (tezje je bilo zatisniti oci, zato za naslednjic nacrtujem imeti zraven prevezo za oci).
Veliko delov avtocest je za placat, zato je dobro prej preverit, kako oz. kje se boste peljali. Na vseh avto-kartah so oznacene cestninske ceste (torej te, katere so za placat), z zeleno; prav tako se placa uporaba vecina mostov, ponavadi 1$, ali 1,50$ ali 1,75$. Uporabi pa se lahko ena dobro stvar v mestih, oz., ob vstopu vanje, ki se imenuje car pull. Na cesti, na tleh je car pull oznacen z belo karo in predstavlja prav celoten svoj vozni pas. Nekako imajo ob dolocenih urah, navadno ob jutranjih urah in popoldnevnih (vsepovsod razlicno), ce se peljejo najmanj tri osebe v avtomobilu, zastonj prehod. To se splaca uporabiti.

No comments: